Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

Behandling av såre/røde øyne/øyelokk


Hva er kronisk øyelokksbetennelse?

 

Øyelokksbetennelse er en betennelse i de små hår- eller talgkjertlene vi har på øyelokkskanten. Tørre øyne pga. økt fordampning av tårefilmen kan skyldes nedsatt kvalitet eller mengde av fettstoffer fra talgkjertlene. Tilstanden kan være ensidig, men ses oftest på begge øynene. Personer som plages med ekstra tørr og flassende hud, evt. ekstra fet hud, har noe lettere for å få øyelokksplager.

 

Dette behandles fortrinnsvis med øyelokksrengjøring, noen ganger i kombinasjon med kunstig tårevæske.

 

Symptomer

 

Øyelokkskanten kan bli rød og hoven, og kan være smertefull. I tillegg kan en oppleve kløe, tåreflod, tørre øyne eller sandfølelse. Problemene kan ofte være langvarige og kan også komme igjen etter en periode med bedring.

 

Behandling

 

Bløt opp huden på øyelokkene med bomullspads eller en ren vaskeklut fuktet med varmt vann (det skal føles varmt, men ikke brenne huden). Legg pads/klut over øynene i et par minutter.

 

Etter oppvarmingen: Kryst bomullspads/vaskeklut i varmt vann med et par dråper babysjampo, skum opp og gni frem og tilbake over øyelokk/øyevipper ca. 20-30 ganger. Skyll så med lunkent vann.

 

Denne behandlingen utføres 2-3 ganger daglig i 3 – 4 dager, deretter daglig i 1 – 2 uker til problemet er borte, eller har avtatt betydelig. 

 

Deretter kan vedlikeholdsbehandling gjøres 1 – 2 ganger pr uke, eller sporadisk etter behov.