Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

Til deg som skal opereres for grå stær


Grå stær/Katarakt

Synet vårt

Øyet vårt fungerer som et kamera. I øyet brytes lyset først gjennom hornhinnen, og videre brytes lysstrålene i øyets linse som ligger bak iris (regnbuehinnen). Pupillen fungerer på samme måte som blender-funksjonen på et kamera, og regulerer hvor mye lys som slippes inn i øyet.  Linsen fungerer på samme måte som zoom-funksjonen på et kamera.  Zoom-funksjonen i linsen avtar med alderen, dette gjør at vi trenger lesebriller.

 

Grå stær

Grå stær er den vanligste årsaken til redusert syn etter 55 års alder. Grå stær skyldes at øyets linse er blitt uklar. Dette kan gi slørete syn, dobbeltsyn, blending fra lyskilder og problemer med å se i mørket. Grå stær kan være grunnen til at du ikke ser like godt med brillene dine. Grå stær skyldes oftest aldring, men kan forekomme i alle aldersgrupper blant annet som følge av annen sykdom, skader eller medikamentbruk. Grå stær kan også være medfødt.

 

Behandling av grå stær

Grå stær behandles med en operasjon der den uklare linsen fjernes og en ny kunstig linse settes inn i øyet. En slik linse kalles en intraokulær linse (IOL) og fungerer som et lite brilleglass som settes inn i øyet. Det er stadige forbedringer av IOL. Når en IOL først er satt inn i et øye skal den vanligvis ikke byttes.

 

Operasjonsdagen

Du bør sette av 2-3 timer på operasjonsdagen da øyedråper du skal ha før operasjonen må få tid til å virke. I mange tilfeller vil det være aktuelt å operere begge øynene samtidig. Da må du beregne noe lengre tid. 

 

Forberedelse

Operasjonen gjennomføres i dråpebedøvelse. Det betyr at du kan spise som normalt og ta dine faste medisiner på operasjonsdagen. Du må ikke bruke krem eller kosmetikk i ansiktet. Før operasjonen blir du dryppet med øyedråper som utvider pupillen. Disse gir sløret syn og derfor skal du ikke kjøre bil selv på operasjonsdagen.

 

Selve operasjonen

På operasjonsstua blir du lagt flatt, øyet vaskes og du får mer bedøvelse. En papirduk legges over ansiktet, og underveis i operasjonen vil du merke at øyet fuktes og skylles med saltvann. Operasjonen skal ikke gjøre vondt. Du kan blunke som vanlig under operasjonen, men ikke knipe. Du kan også snakke med kirurgen under mesteparten av operasjonen. Hvis du merker ubehag underveis sier du fra til kirurgen som vil gi deg mer bedøvelse. Den uklare linsen blir fjernet ved hjelp av ultralyd (ikke laser) og blir erstattet med en kunstig linse. Selve operasjonen tar 10-15 minutter.

 

Etter operasjonen

Du kan dra hjem like etter at operasjonen er avsluttet. Det er gjerne kontroll etter en dag og etter en uke. Hos pasienter med lang reisevei kan kontroller utføres hos øyelege eller optiker på hjemstedet.

Du må benytte øyedråper som hindrer infeksjon og sikrer at øyet heles. Du bruker dråpene ifølge skjema. Bruker du øyedråper for annen øyesykdom, for eksempel grønn stær, skal du fortsette med disse som vanlig.

Etter operasjonen bør du ha god personlig hygiene. Du bør også ta det litt med ro de første dagene og ellers leve helt som vanlig. Unngå å gni og trykke på selve øyet de første dagene.

 

Syn og brillebehov

Målet med en grå stær operasjon er å gi pasienten et best mulig syn, uavhengig av om pasienten må bruke briller etterpå, eller ikke. Om ikke annet er avtalt forsøker vi å gi pasienten et best mulig syn på langt hold uten briller, men det er ingen garanti om brillefrihet etter en grå stær operasjon.

Til å begynne med bruker man en ferdigbrille til å lese med. Etter 4 uker får man hjelp av egen optiker til en personlig tilpasset brille.

 

Intraokulære linser (IOL)

Det finnes ulike typer IOL. Det norske trygdesystemet dekker en standardlinse. Denne er av god kvalitet og er en linse som de aller fleste velger.

Noen pasienter vil ha glede av spesiallinser som korrigerer skjeve hornhinner eller spesiallinser som gir godt syn på både på avstand og til lesing, såkalte multifokale linser. 

Multifokale linser er mest aktuelle for pasienter som er opptatt av brillefrihet. Vi tilbyr i liten grad denne typen linser og pasienter som er svært opptatt av ”garantert brillefrihet” anbefales å ta kontakt med klinikker innen privat helsevesen som tilbyr denne behandlingen. Du må da regne med å betale omtrent kr. 50 000.- for behandling av begge øyne. Der hvor vi mener at pasienten vil ha betydelig glede av spesiallinser vil vi informere om dette på den operasjonsforberedende undersøkelsen.       

 

”Etterstær”

Når du blir operert for grå stær blir skallet fra din naturlige linse stående igjen inne i øyet. Dette linseskallet danner en barriere mot bakre del av øyet og er også støtten for den kunstige linsen som settes inn i øyet. Linseskallet er ved operasjonstidspunktet glassklart, men etter hvert kan det danne seg uklarheter i linseskallet. Disse uklarhetene kaller vi etterstær og de kan gi et betydelig redusert syn. Dette tar vanligvis flere måneder til flere år hos de som blir rammet. Etterstær behandles med laser. Behandlingen er rask og smertefri og man ser godt neste dag. Du kan selv undersøke om du har etterstær ved å kontrollere skarpsynet med ett øye av gangen, for eksempel mot teksten på TV. Du kan med fordel kontrollere deg 3-4 ganger i halvåret.  Merker du nedsatt syn på et eller begge øyne så kontakt oss, vi hjelper deg.

 

-----------------------

 

Velkommen til Tønsberg Øyelegesenter!